viernes, 26 de abril de 2013

TEMA 11: APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE.


TEMA 11: APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE 


En aquest post anem a parlar del programari lliure, açí l'índex per a ver els temes a tractar:
  1. Què és linux?
  2. Sofware lliure
  3. Avantatges i desavantatdes del software lliure
  4. Lliurex

1. QUÈ ÉS LINUX?



Linux  és un sistema operatiu, compatible Unix. Es uno de los principales ejemplos de sofware lliure. 

Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobat en el mercat:
  • La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desemvolupadora de programari per al seu ús.
  • La segona, es que el sistema ve acompanyat codi font.
El sistema ho formen el nicli del sistema ( Kernet) més un gran nombre de programes/ biblioteques que fan possible la seva utilització. Molts d’aquestos han estat possibles gràcies al projecte Gnu, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/ Linux.
Les arquitectures en les quals al principi es pot utilitzar Linux són Intel 386-486, Pentium, Pentium pro, Pentium II/III/IV, IA-64, Amd 5x86, Amd64,Cyrix y Motorola 68020, IBM S/390, zSeries...


2. SOFTWARE LLIURE 

També anomenat programari lliure, posee aquestes caràcteristiques:

  • Llibertat d’usar el programa amb qualsevol propòsit.
  • LLibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats.
  • LLibertat de distribuir còpies.
  • LLibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie. 



Un programa és programari lliure si els usuaris tenen totes aquestes llibertats. Així doncs, hauríeu de ser lliures de redistribuir copies, amb o sense modificacions, de manera gratuïta o cobrant un preu per la distribució, a qualsevol a qualsevol lloc. L'ésser lliure de fer això significa (entre altres coses) que no has de preguntar o pagar pel permís.

Per a què aquestes llibertats siguin reals, han de ser irrevocables en tant no faci res de dolent: si el desenvolupador del programari té el poder de revocar la llicència encara que no li hagis donat motius, el programari no és libre.permisos

En aquest enllaç trobareu més informació de del sofware llire a més de les seues caràctersitiques ben explicades. SoftwareLibre 





A més en aquest slideshare, trobem més informació del sowfare llibre: la seua fitxa tècnica, el seu contingut la seua história, la comunitat de sofware lliure a més de les seues advantatges com per exemple el altísim nivel d'estabilitat; i també de les seues desavantatges com que algunes aplicacions específiques no estàn en el mercat.


3. ADVANTATGES I DESAVANTATGES DEL SOFTWARE LLIURE

-> Advantatges:
  • Estalvis de gran quantit de diners en l’adquisició de llicències.
  • Combat efectiua la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de barreres de presupostos.
  • Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
  • Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i lliberies.
  • Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt deputades.
  • Tendeix a ser molt eficient ( per que molta gent ho optimitza, millora)
  • Tendeix a ser motl divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

-> Desavantatges:
  • La corba d’aprenentatge és major.
  • El programari lliure no té garantia provinent de l’autor.
  • És necessita dedicar recursos a la reparació d’errates.
  • No existiría una companyía única que protegirà tota la tecnología.
  • Les interferencies amigables amb l’usuari (GUI) la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
  • L’usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
  • La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzemantge, llicències d’ús, eines amb una mateixa  fi, etc, poden crear confusió.



En aquesta altre slideshare trobem més advantages i desavantages del slideshare. 



4. Lliurex

LliureX, és una distribució GNU/linux, està basat completament en programari lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

Per a que ens quede una mica mes clar he trobat una pàgina web que explica moltes cosas de llirex; s'anomena Mestre a casa 
En aquesta pàgina  observem en tres blocs la diferent informació Lliurex: el primer per a coneixer aquest una mica més, el segon per a emprar-lo i per últim per a colaborar en comunitats amb lliurex



OPINIÓ PERSONAL:

La veritat és que després d'informar-me sobre els avantatges i inconvenients sobre el programari lliure, m'he arribat a convèncer que aquesta opció és la que hauríem d'escollir tots. Personalment la informació que tenia sobre el programari lliure era més aviat escassa, i és una cosa que semblava que no anava amb mi, potser perquè mai m'havia parat a pensar què era exactament el programari lliure. Crec que tots hauríem de replantejar-nos el fer servir programari lliure perquè tot, o gairebé tot, són avantatges.


Salutacions!



No hay comentarios:

Publicar un comentario