viernes, 26 de abril de 2013

TEMA 10: XARXES SOCIALS



TEMA 10: XARXES SOCIALES EN EDUCACIÓ: FACEBOOK I TWITTER 


Abans de començar mostrarem un índex per a ver els temes a tractar.


  1. Definició de Xarxes socials.
  2. Tipus de xarxes socials.
  3. Facebook.
  4. Twitter.
  5. Aplicacions educatives de facebook i twitter. 

1. DEFINICIÓ DE XARXES SOCIALS.


Les xarxes socials són xarxes online que proporcionen formes d'interacció social, definides com a intercanvi dinàmic entre persones i institucions polítiques en contextos de complexitat. Es tracta d'un sistema obert i en construcció permanent que involucra a conjunts que s'identifiquen a les mateixes necessitats i problemàtiques i que s'organitzen per potenciar els seus recursos.


Algunes caràcteristiques que aquestas poseen són:

  • Són xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats, que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social.
  • Són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de al xarxa. 
  • És basen en un programari especial que integra nombresoes funcionalitats: blocs, wikis...
  • Com exemples de xarxes socials més importants, destaquen: Tuenti, Twitter, Facebook, ning, Myspace...

Açí una imatge que conta l'utilitat de les xarxes socials  més populars al món, trobem en primer lloc el facebook que serveix per a estar en contacte amb amics, al igual que tuenti, myspace per a promoure grups musicals , twitter i tuenti que ja el coneixem i per exemple xing que es una xarxa de context i demanda. 

2. TIPUS DE XARXES SOCIALS 

  • Xarxes personals: es componen de centenars o miler sd’usuaris en els quals cadascun té el seu petit ‘espai’ amb la seva informació.
  • Xarxes temàtiques: solen centrar-se en un tema en concret i proporcionen les funcionalitats necessàries per al mateix. 
  • Xarxes professionals: dedicades exclusivament a l’àmbit laboral, en totes els seus vessants. Poden posar en contacte a aquells que ofereixen amb el quals ho busquen. 



En aquest video trobem explicant amb imatges els tipus de xarxes socials que trobem i molts exemples de aquestes. En primer lloc les xarxes personals que serveixen per a comunicar-se amb els demés, per exemple twitter, tuenti, myspace, facebook....Les xarxes socials temàtiques que informan d'un tema en concret per exemploe anobi que tracta sobre llibres,... I per últim xarxes professionals com Linkedin.

3. FACEBOOK

LOGO FACEBOOK.

Facebook és un lloc web de xarxes socials creat per Marck Zuckerberg i fundat per Eduardo Saverin, Chris Guhhes, Dustin Moskovitz i Mark zuckeberg.

Originalment era un lloc per a estudiants de la Universitat de Harvard, però actualment està obert a qualsevol persona que tingui un compte de correu electrònic.

Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reunir gent d’interessos comuns.

Existeix la possibilitat d’incloure fotos i vídeos al mur.




Açí la pàgina per a entrar a facebook, en la parte de dalt veïem els espais per a possar el nostre compte i en el cas de que no tingüem, abaix i ha la possibilitat de registrar-vos gratuïtament possant les nostres dades.









Açí la pàgina d'inici de facebook, amb les últimes noticies de tus últimes contacts: publicacions al mur, nous amics... 






4. TWITTER

La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pàgina principal de l’usuari.

Els usuaris poden subscriure`s als tweets d’altres usuaris.

Per defecte, els missatges són públics, podent difondre’s privadament mostrant-los únicament a seguidors. 






Ací la pàgina principal de twitter, a la dreta els tweets de totes les persones que seguim i a le esquerra trobem pàginas a la que podem seguir, els hagstat més populars, a més de un espai per a posar els nostres tweets. 









Com ja sabem els tweets tractan molst temes, en aqueta imatge trobem els porcentatges del tipus de tweets:  els més populars són la 'chàchara sin sentido' i les conversacions i entre els menys populars trobem els spam i les noticies. 














5. APLICACIONS EDUCATIVES.

A twitter...
  • Canal de noticies en temps real per a la comunitat educativa
  • Avís sobre la publicació de butlletins informatius periòdics.
  • Informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d’exàmens...
  • Com agenda i recordatori d’esdeveniments tals com reunions o trobades.
  • Establir un canal de noticies en diferit mitjançant l’ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web.
  • Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d’un fòrum de discussió, l’abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris. 
A facebook ...
  • Study grups: és una manera ràpida i fàcil de col·laborar amb els seus companys de classe i planificar tasques per als seus cursos, pots crear llistes de tasques, discutir certs temes
  • Mathematical formules: amb aquesta aplicació podràs escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtigues...
  • Citeme: amb aquesta aplicació pots obtenir cites per a les teves notes amb format WorldCat, el catàleg més gran del món.
  • Booksiread: pots qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit  també pots consultar les opinions d’uns altres o buscar usiaris amb gustos similars. 







En aquest video se mostre les advantatges de les xarxes socials a l'educació, per exemple que es un medi  de comunicació i d'informació de gran importancia. és molt important utilitzar-les a classe però sempre amb una correcta utilització ja que hi ha que fer un bon utilitzamen de aquestes.


OPINIÓ PERSONAL:

En aquest post hem tractat les xarxes socials, en especial les més importants: facebook, twitter. Quasi tots hem utiliztat aquestes eïnes pero el que no sabem és que tenen moltes aplicacions educatives com hem visto abans. Si utilizmen aquestes a les nostres aules jo crec que trobarem moltisímas advantatges ja que podem utilizar facebook per exemple per a comunicar-nos amb els nostres alumnes, per a cogar les fotos de algún treball que hem fet, de alguna excursió o també per a colgar al nostre mur algunes frases que inciten a pensar al nostres alumnes. Twitter per altra banda l'utilitzaría per a informar al nostres alumnes de qualsevol cosa, examens, jornades especial a la escola, datas de dades importants... Però a banda de utilitzarle per les seues advantatges pense que també es imporant prevendre a els alumnes de les possibles perills que aquestes tenen i dar recomanacions per a utilitzar-les correctament. Per a concluir dir que ja que les xarxes socials ja forman part de la vida dels nostres alumnes, per què no emprar-les?


Salutacions!







No hay comentarios:

Publicar un comentario